Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Polska Wieczerza Wigilijna!

Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie wszystkich smakoszy i miłośników kuchni na ostatni w tym roku wieczór kulinarny w ramach cyklicznego projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". W czasie najbliższego spotkania smakoszy, które odbędzie się wyjątkowo w drugi wtorek miesiąca, 10 grudnia o godz. 18.00, zaprezentujemy tradycyjne potrawy, goszczące na stole, podczas polskiej Wieczerzy Wigilijnej.

Gotowanie w AfreeKANIE

Szczególną uwagę zwrócimy na dania wigilijne z różnych stron kraju. Jadłospis wigilijny uświadamia nam nie tylko, jak bardzo rodzima kuchnia jest bogata i różnorodna. Patrząc na świąteczny stół możemy również wywnioskować, gdzie są korzenie rodziny. A że niestety dziś coraz częściej zacierają się regionalne różnice między świąteczną tradycją kulinarną, warto sięgnąć po przepisy naszych babek i prababek, by nie zapomnieć o bogactwach polskiego stołu.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Lokalna tradycja zatraciła się najbardziej w przypadku zup wigilijnych, dlatego właśnie je przypomnimy. Niegdyś każdy region miał swoją oryginalną zupę, podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Na Pomorzu królował barszcz z kluseczkami lub pierożkami z grzybowym nadzieniem, na Podlasiu barszcz z mąki żytniej, zaś w wielkopolskiej tradycji wybierano zupę konopną, grochówkę, polewkę z maku z jagłami, czy też "więdkę" (zupę z brukwi). Na Opolszczyźnie jadano zamiennie zupę migdałową, grzybową z galuszkami lub fasolową z pieczkami (suszonymi owocami). "Siemieniec", czyli zupa z siemienia lnianego, była tradycyjną potrawą na podkarpackich wsiach, a podawano ją z pęczakiem. Z kolei na Kresach podawano barszcz z uszkami, zupę rybną lub grzybową.

Gotowanie w AfreeKANIE

W niektórych domach można było spotkać także zupę migdałową z ryżem i rodzynkami, a zaraz po zupach najistotniejsze były ryby - przybliża temat spotkania Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt i przekonuje:
- Dania wigilijne, bez względu na swoje korzenie powinny być tradycyjne, przygotowane zgodnie ze znaną od pokoleń recepturą. Jedynym elementem kolacji wigilijnej, gdzie możemy puścić wodze fantazji i wypróbowywać nowe przepisy, a nawet kilka jednego wieczoru, jest podawany na przystawkę śledź. Cieszy się ogromną popularnością na polskich stolach, a sposobów na jego podanie moglibyśmy z powodzeniem znaleźć tyle, ile dni liczy rok. O tym, że warto poznawać polską kulturę i lokalne tradycje nikogo nie trzeba przekonywać. Podczas najbliższego "Gotowania w AfreeKANIE" odkryjemy zatem różnorodność wigilijnych zup, smakując jedną z nich. Uczestnicy pokazu otrzymają również przepisy na doskonałe wigilijne śledzie!

Każdy, kto 10 grudnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje wigilijnej zupy z wybranego regionu kraju, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Ponieważ projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.

Wstęp i udział nieodpłatny!

Projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" jest dofinansowany
przez Urząd Miejski w Sosnowcu.

5 grudnia 2013

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail