Copyright 2004 - DS Studio.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z Webmasterem

Gotowanie w AfreeKANIE!
Karnawał pachnący pomarańczami!

Restauracja AfreeKANA zaprasza serdecznie na kolejną odsłonę szczególnie lubianego przez mieszkańców miasta projektu pn. "Gotowanie w AfreeKANIE". 18 lutego /we wtorek/ o godz. 18.00 zaprezentujemy karnawałowe dania z pomarańczową nutą.

Gotowanie w AfreeKANIE

Pomarańcze, które zdominują lutowe spotkanie miłośników kuchni w restauracji AfreeKANA, charakteryzują się bogactwem odmian i co za tym idzie - rozmaitym zastosowaniem. Choć dzisiaj te cytrusowe owoce są popularne i powszechnie dostępne, jeszcze wcale nie tak dawno były synonimem luksusu i egzotyki, a w naszych domach gościły prawie wyłącznie w okresie świątecznym.
Pomarańcze to nie tylko słodko-kwaśny miąższ, skrywający bogactwo soku. To też olejki, miody, marmolady, a nawet herbata. Za sprawą aromatu, zastosowanie ma również pomarańczowa skórka, którą kandyzujemy i dodajemy do deserów.

Gotowanie w AfreeKANIE

- Pomarańcze najczęściej kojarzą się z sokiem, owocami jedzonymi na surowo lub wypiekami. Dziś można je kupić w każdym sklepie, a ich cena, szczególnie w okresie zimowym, to zaledwie kilka złotych za kilogram. Choć najłatwiej o słodkie i popularne odmiany, można też spotkać sprowadzane z Włoch i Hiszpanii krwiste, bardzo soczyste pomarańcze o ciemnoczerwonym miąższu lub pomarańcze z Sewilli - bardzo intensywne w smaku, nieco gorzkawe, idealne na przetwory i ekstrakty - przybliża temat spotkania Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt, i zachęca:
- Warto zatem przyjrzeć się rozmaitym daniom z pomarańczą w roli głównej i trochę poeksperymentować. Szczególnie w okresie karnawału sprawdzą się przepisy na nieco bardziej ekskluzywną ucztę z pomarańczy. Przekąski, zupy, sałatki, desery, a wszytko cudownie pachnące i bajecznie pomarańczowe. Właśnie takie będzie najbliższe spotkanie w ramach "Gotowania w AfreeKANIE".

Każdy, kto 18 lutego o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje karnawałowych potraw z pomarańczą, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Ponieważ projekt "Gotowanie w AfreeKANIE" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona.

Wstęp i udział nieodpłatny!

14 luty 2014

Powrót

 

 

AKTUALNOŚCI | O KANIE | NASZE PROPOZYCJE | PARTNERZY | KONTAKT
Start E-mail