Wielkie gotowanie z Waszych przepisów! 
 
17 marca o godzinie 18.00 w klubie AfreeKANA w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" przygotowaliśmy wspólnie z Panią Renatą Olejnik tradycyjne danie uzbeckie płow z wołowiną. Pani Renata, jako zwyciężczyni konkursu kulinarnego, wiodła prym tego dnia, dzieląc się z uczestnikami spotkania swoją recepturą na płow.
 
   
A ten, choć nieco czasochłonny, kusił swoim wonnym zapachem przypraw.  Tradycyjny płow to potrwa wschodnia, często określana bardziej popularnym mianem pilaw. Był niezwykle popularny w XVI-XVII wieku w całym regionie wschodnim, złożony z ryżu z dodatkiem baraniny, wołowiny lub ryb smażonych w oliwie lub gotowanych w rosole, z ostrymi przyprawami korzennymi. W Europie płow ma wiele wariacji, w których ryby często zastępuje się mięsem wołowym, a nawet drobiowym. 
 
   
Przyrządź płow z wołowiną samodzielnie - pobierz przepis.
  
Kolejne spotkanie kulinarne już 21 kwietnia o godz. 18.00. Przyłącz się do Gości AfreeKANY, by skraść sekrety naszego kucharza i zaskoczyć bliskich smaczną, zdrową kuchnią pełną fantazji. 
 
Wstęp i udział w spotkaniach jest bezpłatny! 
19 marca 2009 
                        Powrót 
                       |